Кой е най-подходящият спорт за децата?

...и кога да започнат с него?

Ася Иванова
Ася Иванова 19 октомври 2024

Фотография: Pexels.com

Наясно сме, че спортът е здраве, но нека си признаем, българинът няма достатъчно спортна култура и повечето от нас неглижират движението. А това се отразява както на нашия здравословен статус, така и на този на децата ни.

Според последните проучвания на СЗО 61% от българчетата на възраст между 7 и 9 г. са с наднормено тегло, като основната причина е, че децата се движат все по-малко и все по-често стоят пред екрана. Затова е време, ние, като родители, да наложим спорта като част от ежедневието им. Той има важна роля в развитието на детския организъм и е в основата на правилното развитие на мускулатурата, костно-ставния апарат, координацията, баланса и рефлексите, като едновременно с това намалява рисковете от затлъстяване. Освен това се отразява благотворно върху психичното здраве на децата, защото спортът помага в борбата срещу стреса, хиперактивността и проявата на агресия, учи ги на търпение, дисциплина, отговорност, работа в екип, като с течение на времето те стават по-уверени и щастливи.

Но как да изберем подходящия за детето си спорт и от каква възраст е подходящо да започне? Всички специалисти са категорични, че колкото по-рано, толкова по-добре. На първо време може да го запишете на различни занимания в детската градина. За най-малките е подходящо да започнат с йога.

подходящ спорт за деца

2-5 години

Плуването е един от най-подходящите спортове за всяко дете. Може да го запишете още след втората му година, когато ще се учи да се задържа над водата. Този вид спорт помага при всякакви гръбначни изкривявания, при проблеми с костите и ставите. Разбира се, няма да е късно и ако започне и на по-голяма възраст. Смело може да запишете детето на различни индивидуални спортове като гимнастика, начални елементи от леката атлетика, йога, танци, катерене и др.

След 5 години

В този период детето предпочита да се забавлява с връстниците си, затова ще е страхотно да го запишете на групов спорт. Подходящи са футбол, тенис, ски, народни танци, карате, джудо, айкидо, балет, езда, фигурно пързаляне. Извън професионалните ангажименти смело може да му предложите да кара колело, тротинетка или ролери.

До 10-ата година

Децата вече са готови да поемат предизвикателството на по-сложните игри. Те с удоволствие биха се включили в игри като баскетбол, волейбол, тенис, шах, водна топка, синхронно плуване и други. Важно е детето да бъде включено в различни отборни спортове в тази възраст, тъй като те спомагат и за развитието на важни социални умения като увереност, работа в екип, емпатия и лидерство. 

подходящ спорт за деца

След 12-13 години

Един от най-сложните периоди в развитието на децата е пубертета. Именно спортът е нещото, което ще му помогне да се справи с лекота с промените на тялото и психиката. Без значение какъв е спортът, той ще помогне на подрастващия човек за намаляване на нивото на тревожност, агресията и стреса. Освен това спомага и за социализирането на по-затворените деца, като ги кара да се чувстват важни и част от нещо хубаво. Не се учудвайте обаче, ако детето реши да се откаже от любимия доскоро спорт. Психолозите споделят, че това е един вид бунт или самоосъзнаване и треньорът е човекът, който ще изиграе най-голяма роля за това детето да продължи напред.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA