NASA обяви първата женска космическа експедиция

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 10 октомври 2019

На 21 октомври ще се състои важно събитие: първата космическа експедиция в историята, в която ще участват само жени. Според съобщението на NASA, Кристина Кох и Джесика Мейр заедно ще излязат в открития космос от Международната космическа станция.

По време на Експедиция 61 са планирани пет космически излизания, целта на които е да се инсталират литиево-йонни батерии за захранване на космическата станция, по-мощни от използваните в момента никел-водородни. Само в едно от излизанията обаче ще участват две жени. NASA публикува график за работата на експедицията на своята страница в Twitter.



Когато попитаха Кристина как се отнася към това, че участието ù в експедицията се определя от нейния пол, тя отговори: „В крайна сметка, мисля, че това е наистина важен исторически момент."

„Това, което ние правим сега, се явява като резултат на десетилетия работа. Това е постижение на всички жени, които са работили, за да ни направят такива, каквито сме днес", добавя Джесика.

NASA объяви първата женска космическа експедиция

През март тази година NASA отмени първото космическо излизане на женския екип поради липсата на специални костюми. Тогава върху американската космическа агенция се стовариха много критики и обвиненията в сексизъм. Сега въпросът с костюмите за жени - астронавти вече е решен.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA