Глория Петкова пише правилата на живота си и живее според тях

А междувременно подготвя старта на може би най-големия си проект до момента – CLUB MODA.

Фотография: Ангел Захаринов
Стайлинг: Полина Добрева
Грим: Ивана Биланджия-Били с YSL Beauty
Асистент грим: Деян Христов
Коса: Денис Якимов за салони Inspire
Асистент коса: Виктор Арнаудов
Видео: Генади Михов
Гардероб: Рокля Self-Portrait, обеца MAM

Глория е от може би петте човека на тази планета, които са ме предизвиквали да спра за момент и да си кажа "уоу". Дали нося нещо такова в себе си? Изобщо нямам предвид излъчването и факта, че всяко заставане пред камерата води до готов кадър. По-скоро става дума за погледа и отношението към всичко и всички наоколо. Тя не се притеснява да каже какво мисли и при поставена задача (дори да е treasure hunt) така ще те поведе към победата, че няма никакъв шанс да я настигнеш.

Хващам Глория на път към морето, където ще прекара великденските празници. Не мога да не я върна назад към времето, все пак е лице на нашата юбилейна корица. "На 20 Глория беше пътувала доста повече от връстниците си, беше много зряла за възрастта си и определено знаеше какво иска", споделя тя. Най-накрая някой да спести ненужно негативните коментари за младите, работата и виждането им за света. Обичам да казвам, че Глория си е Глория. Времето е казало своето, но тя е същата, само че по-добра. Нейни думи, не мои. "Научих се на дисциплина, търпение, и най-важното според мен – казва тя: – Научих се да приемам провалите като стъпала към успеха." И докато повечето хора говорят за промяната като нещо негативно, нещо, което те вади от обувките ти и те хвърля в калта, тя гледа на нея като възможност. "Говорят тези, които ги е страх. Умният човек знае, че единственият метод за развитие – било то ментално, емоционално или интелектуално, е именно промяната. Като цяло съм изключително целеустремен човек. Вярвам, че можем да постигнем всичко в този свят, стига да има правилните дисциплина и желание." И през годините наистина е било така. Когато заминава да учи мода в чужбина. Когато стартира кариерата си на модел и участва в редица ревюта и кампании на световноизвестни брандове. Когато се появява на малкия екран. Когато започва да се занимава с пускане на музика. Когато става майка. Каквото и да се случва около нея обаче, някак описанията и въпросите винаги стигат до цвета на косата, до отличителния стил, до огнения темперамент. "По-лесно е – започва тя. – По-лесно е да вкарат някой в рамка, за да го разберат. Необходимо е нещо познато, за да си обяснят личността на човек, когото не познават. Истината е, че не само аз, а всеки човек е много повече от рамка, но начинът да бъде разбран от тотално непознат е именно вкарването му в такава." Веднага усетих желанието да разбера какво никога не е чувала като въпрос. Отлично знаем, че сме готови да разкажем някои истории само при правилно подадено начало. "Не съм сигурна дали е никога, но не помня да съм говорила за философията си. За свободата си. За това какво е да си жена, която иска да е всичко. За цялостта на семейството и как тя е положена в ръцете на майката. Независимо от нейната нагласа и желание. Има неща, които ме вълнуват много, но за които няма да говоря никога – разказва Глория. – Това е свободата ми."

YSL Beauty

"Има неща, които ме вълнуват много, но за които няма да говоря никога"

Може би това е и причината с течение на времето да стане по-предпазлива по отношение на личния си живот. "Определено станах по-внимателна с изявите си. Сега има кого да разочаровам и това е Анабел." Невероятната Анабел, която е буквално нейно копие и която самата Глория описва като "вълшебство" в интервю за GRAZIA Mama от близкото минало. Не само последователите ù я виждат като пълно очарование. "Ще направя всичко по силите си тя да се гордее с мен."

Глория започва да пуска музика като DJ преди около 14 години. "И до днес е нещо, което е много близко до хоби, но ми носи приходи, така че се отнасям към него с изключителен професионализъм", казва тя, а на въпроса ми какъв е нейният плейлист, отговаря директно – смесица между dark wave, готик, нео соул и джаз. Сигурен съм обаче, че на много хора им липсва да я виждат на екрана като актриса. Включвам себе си в това число. Гледали сме я в драматичния филм "Семейни реликви" и в сериала "Денят на бащата", но екранните ù появи предвещаваха още по-сериозни възможности за развитие в киното. "Със сигурност ролите са ми донесли много удоволствие и себепознание. Беше нещо, което трябваше да пробвам. Нещо, което видях, че мога. За съжаление, клиширането на външния ми вид и липсата на въображение ме превърнаха в жена, която може да изиграе само "инфлуенсърка" или "бивш модел", или просто красива, но глупава героиня. Стана ми скучно." С нетърпение очаква на хоризонта да се появи роля, която ще е предизвикателство за самата нея, но и режисьор, който ще я види като нещо повече от клише. Преди това да се случи, първо ще се появи може би най-големият проект на Глория до момента – CLUB MODA.

Глория Петкова

GET THE LOOK: Праймър Touche Éclat Blur Primer, фон дьо тен All Hours, червило LOVESHINE 203, руж Couture Blush 06, коректор Touché Eclat 1.5, сенки за очи Couture Clutch Eyeshadow Palette Desert Nude и Couture Mini Clutch Eye Palette 200, спирала Lash Clash Black, молив за вежди Brow Pencil 04. Всичко от YSL Beauty.

Топ Liviana Conti от MDL Shop, панталон и обувки Zara, обеца MAM

Идеята за "платформата", ако мога да я определя така, се появява преди няколко години, когато е лице и водещ на конкурс за български дизайнери. "Истината е, че повечето марки, които видях там, бяха непознати за мен – признава Глория. – Това ме доведе до заключението, че едва ли съм единствена." Тогава си поставя за цел да сложи българската мода под светлината на прожекторите и да създаде място, в което всеки талантлив дизайнер ще може да разгърне потенциала си пред широката публика. "CLUB MODA не е просто сайт за дрехи. Той е цялостна идеология. Клуб, в който ще бъдем обединени около обща цел, а именно да покажем, че тук и сега има артисти, които творят на световно ниво и е жалко, че не ги познаваме и не говорим повече за тях." Струва ми се някак логично да се появи от нея, предвид целия ù опит в бизнеса и безпогрешния усет към дрехите и аксесоарите. "Била съм от всички страни на модната индустрия – не само като модел, но и като дизайнер и стилист. Знам какво липсва и от какво има нужда тук – продължава тя. – Липсва CLUB MODA. Когато сме тук, ще запълним всички празнини и искрено вярвам, че можем да поставим България на световната модна карта." Селекцията, която със сигурност не е била никак лесна, включва само най-добрите български дизайнери на бижута, чанти и аксесоари и дрехи. В плановете влиза и създаването на шоурум, от който стилисти, инфлуенсъри и артисти ще имат възможност да взимат дрехи за снимки, продукции и видеа, за да промотират и променят виждането на хората за локалната продукция. "Наистина нямате представа колко талантливи артисти имаме." Стартът идва скоро, а ако има някой, който може да изстреля този проект нависоко, това е Глория.

Самата тя е по-наясно със себе си и вече гледа не към уроците, грешките и промените на миналото, а към бъдещето. "Интересувах се от хорското мнение, когато бях много малка. Тогава мислех, че щастието ми зависи от това. Оказа се, че греша. Пречупих се и до днес съм непоклатима в непукизма си. Нямам никаква необходимост да се оправдавам за действията си. Животът е мой и го живея както аз намирам за добре." Акцентираме върху АЗ. Плановете обаче не липсват. "Самата идея, че съм подготвена, ми носи спокойствие и удовлетворение." А ако има нещо друго, в което е абсолютно сигурна, е, че следващите 20 ще бъдат феноменални. "Нямам търпение!" Честно казано, и аз.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA