Да подсладим празника с червено кадифе

Изненадайте любимия човек с една торта.

Ася Иванова
Ася Иванова 14 февруари 2024

Фотография: Pexels.com

Ако търсите впечатляваща рецепта за десерт, която никога няма да ви подведе, не можете да сбъркате с торта от червено кадифе. Тя е изключително лека, вкусна, а цветът е повече от подходящ за празника на влюбените, когато всичко е в червено и розово.

С богат вкус, пухкава текстура и вкусна глазура от крема сирене, този десерт има способността да впечатли всеки. Особено партньора!

торта червено кадифе

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

- за тортата:

спрей олио за готвене
1/2 ч.ч. несолено масло (на стайна температура)
200 гр. захар
2 големи яйца (на стайна температура)
1 ч. л. чист екстракт от ванилия
240 гр. брашно
40 гр. какао на прах
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. дестилиран бял оцет или лимонов сок
2 с.л. червен хранителен оцветител

- за крема:

200 гр. пудра захар
300 мл. млечна сметана
300 гр. крема сирене
300 гр. сирене маскарпоне
кората на един лимон
1 ч.л. ванилова захар

торта червено кадифе

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Загрейте фурната. Вземете две формички за торта, сложете хартия за печене и намажете със спрей за готвене.

В голяма купа, с помощта на миксер разбийте маслото със захарта на средна до висока скорост, докато стане леко и пухкаво. Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате, за да се смесят след всяко добавяне. Добавете и разбийте с ванилията.

В друга средно голяма купа разбийте брашното, какаото на прах, содата за хляб и солта. Добавете половината сухи съставки към яйчената смес. Разбийте на средно ниска скорост, докато се смесят добре.

Полейте прясното мляко с оцета (или лимоновия сок) и го оставете да се пресече за 10 минути. Така се замества оригиналният американски Buttermilk.

Добавете останалите сухи съставки и разбийте на средно ниска скорост, докато се смесят напълно. Разделете тестото между подготвените формички за печене.

Изпечете тестото за около 25 до 30 минути или до готовност. Оставете да изстине 15 минути, след това го сложете върху решетка да се охлади напълно.

За направата на крема разбийте сметаната и постепенно малко преди да е напълно разбита, добавете пудра захар и смесете. В друг съд разбийте маскарпонето и крема сиренето и ги добавете към разбитата сметана. Бийте с миксер за 2-3 минути. Добавете настъргана лимонова кора и ванилова захар, разбива се за кратко.

С помощта на назъбен нож изравнете блатовете да са напълно равни. Остатъците ще ви послужат за украса. Поставете единия блат на чиния и го намажете с дебел слой глазура. Поставете втория блат отгоре. Отново намажете обилно с глазура. Натрошете остатъците от тестото върху тортата, като леко натиснете, за да залепнат. И воала! Готови сте сперфектния десерт за днешния празник.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA