Най-добрите outdoor ресторанти в света

Вкусната храна и отвореният план са задължителни за всяка ваканция.

Фотография: ПР, Личен архив

Обикновено се появява с първите признаци за топло време. Онова специфично, но до болка познато желание да зарежем всичко и да избягаме за уикенда. Вкусната храна и отвореният план са задължителни, нали? Задължителни са. Няма друг правилен отговор.

И понеже предполагам, че европейските столици винаги са логичен вариант за по-малък брой почивни дни, на следващите страници събрахме няколко ресторанта в тях, които със сигурност бихме посещавали отново и отново. Правя две уточнения. 1. Повечето не залагат на традиционализма в най-висшата му форма. Тоест не очаквайте плескавици от Белград или десетки хиляди вариации на паста от Рим, но се пригответе за умопомрачителни вкусове, след като вече сте опитали локалните фаворити. 2. При някои местата на открито са в пъти по-малко от тези на закрито. Стратегическото позициониране е ваша отговорност.

LE JARDIN DE RUSSIE| РИМ

Разположен в едноименния хотел Hotel de Russie, само на няколко минути от Испанските стълби и галерия "Боргезе", Le Jardin de Russie е истинско очарование, което може да пропуснете при разходка из Вечния град. Не защото не си заслужава, а защото е скрит в най-невероятната градина, която и вие, и Instagram последователите ви сте виждали напоследък. Въпреки че сутрешната блок маса е меко казано разточителна, а обедните специалитети звучат интересно (телешко с ванилия и чери домати), ние препоръчваме посещение точно по здрач, за да се слеете с аристократичната атмосфера и вечерните светлини. В случай че ме познавате, следващото изречение няма да ви изненада. Не пропускайте селекцията десерти.

DE PLANTAGE| АМСТЕРДАМ

outdoor реаторанти - DE PLANTAGE| АМСТЕРДАМ

De Plantage се намира на пешеходно разстояние от центъра на града. Той никога не се е асоциирал с огромни и бавно придвижващи се тълпи, но тук липсва дори характерният за повечето търговски улици шум. В менюто на ресторанта ще откриете сравнително типичните за района картофи и морски деликатеси, но и немалко интернационални предложения. Най-хубавото е, че не е задължително да резервирате предварително. Иначе имат богато веган меню и селекция от сирена, която се поднася в компанията на популярния kletzen хляб със сушени плодове.

THE GRAYSON| ДЪБЛИН

Ресторант THE GRAYSON| ДЪБЛИН

The Grayson е домът на всички мащабни партита в близост до най-популярния парк в Дъблин – St. Stephen’s Green. Сградата, в която се намира, датира още от 1745 г. и макар в момента автентичният дух да е поел към модернизма, със сигурност може да го усетите в някои части на пространството. Менютата (брънч, обедно, вечерно и happy hour) са кратки, точни и ясни. Елементите в тях вероятно могат да се преброят на пръстите на двете ръце, но приготвянето им е категорично майсторско. Всеки четвъртък и събота има resident DJ, с който тръгването преди 4 сутринта е по-скоро невъзможно.

ZURBARAN| АТИНА

Ресторант ZURBARAN| АТИНА

Гръцката столица е колкото близо, толкова и далеч, но ако все пак не попада извън радара ви, веднага направете резервация за Zurbaran. Ресторантът е няколко глътки свеж въздух в историческия район на Колонаки, съчетавайки най-доброто от автентичността на страната и свободата на Средиземноморието. Това важи както за ърбан интериора, така и за менюто - вдъхновено от целия свят, но приготвено с висококачествени местни съставки от техните шеф готвачи. Имах удоволствието да разбера за тях по време на работно пътуване преди година. И до днес си спомням отлично вкуса на патешкото конфи с портокалов сос и полента.

SKY LOUNGE| БЕЛГРАД

ресторант SKY LOUNGE| БЕЛГРАД

Това е космополитният rooftop бар на хотел "Хилтън" в Белград, който е претенциозен, непретенциозен и част от официалния гид на Michelin. Макар и по-формална, обстановката предполага да се почувстваш special – луксозни мебели, почти 360-градусова панорама, приятелско обслужване. Благодарение на шеф Тонг вкусовете обръщат поглед към Азия и най-изтънчените тайландски практики. Няма да сбъркате със сашимито, нито с каквото и да било от коктейлното им меню. Пикантната маргарита не е за пропускане. Доста пикантна, но страхотна. Особено от втората нататък.

LA FONTAINE DE MARS| ПАРИЖ

Ресторант LA FONTAINE DE MARS| ПАРИЖ

Ако тръгнете вдясно от Айфеловата кула и завиете по Rue Saint-Dominique, бързо ще стигнете до най-кокетния парижки ресторант. La Fontaine De Mars е типичното френско бистро – с карираните покривки, малкия брой маси и невероятната селекция вина, сирена и хляб. Последният се поднася с повече от прилично количество масло, независимо колко пъти го приключите преди пристигането на основните. Не се чудете колко точно generous може да бъде "the generous veal chop", отговорът е около 500 грама. Милфьойът с лешников крем също е феноменален. Размечтах се. Само имайте предвид, че в топлите дни няколко седмици по-рано ще трябва да знаете дали ви се хапва там.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA