Синелибри 2024 – хармония в поезия и кино

Изкушените зрители могат да видят над 50 национални премиери на любими филми и литературни класики, които са незабравими.

Ася Иванова
Ася Иванова 28 септември 2024

Текст: Юлия Владимирова
Фотография: Profimedia

Тазгодишното издание на кино-литературния фестивал Синелибри се очертава да бъде много специално, защото е десето и оформя ролята на фестивала като ключва за културния живот на страната. Звездни гости, най-горещите заглавия от кинофестивалите в Кан и Венеция, както и паралелни събития, които насочват вниманието към различни важни за обществото ни теми.

Синелибри 2024 е посветен на поезията в нейната цялост, пълнота и вечност, защото тази година празнуваме големи годишнини от рождението на велики писатели и поети, сред които Пиер дьо Ронсар, роден преди 500 години, прочутият чилийски поет и Нобелов лауреат Пабло Неруда, роден преди 120 години, безсмъртният мексикански поет, есеист и Нобелов лауреат Октавио Пас, от чието рождение се навършват 110 години, гениалният ирландски драматург и поет Оскар Уайлд, роден преди 170 години, екстравагантният Джордж Байрон, отлетял преждевременно от този свят преди две столетия…

През 2024 г. отбелязваме и 120 години от рождението на българския поет и преводач Атанас Далчев – творец ерудит, неподатлив на конюнктурни влияния. Синелибри ще отдаде и специална почит на 100-годишнината от рождението на Труман Капоти с модна гала, в която ще коментираме освен ексцентризма и стиловия език на Капоти, също така и вечният образ на класически стилната жена - Одри Хепбърн като Холи Голайтли в „Закуска в Тифани".

С прожекцията на легендарния филм в Топлоцентрала ще си припомним защо наистина класиките са вечни, защо малката черна рокля и перлите са вечни и изобщо кое е онова, което превръща голямата литература в не по-малко качествени филмови бижута.

Синелибри 10

Журито на фестивала тази година е оглавено от божествената Мария Бакалова, за която в последно време се чува много – и заради българското предложение за „Оскар" „Триумф", и заради промотирането на филма с нея „Стажантът" на Али Абаси. Тя ще бъде в компанията на германския писател Даниел Келман, белгийската писателка Кристин Льоненс, която е авторка на романа, по който е създаден спечелилият „Оскар" филм „Джоджо Заека" (2019) на Тайка Уайтити с участието на Скарлет Йохансон. Към тях се присъединява и американската актриса Ан Кюсак, позната от участието си в „Анатомията на Грей", „Кости", „Али Макбийл" и „Рипли". Италианският актьор с аржентински произход Игнасио Серикио, партнирал си с Клинт Истууд във филма „Трафикантът" също идва като част от журито, което ще избира най-добрия пълнометражен игрален филм в тазгодишната програма на фестивала.

Поезията и киното са свързани от гъвкавата нишка на образа и емоциите, пресъздавани с думи или облечени във визуални изрази. Затова ще можем да се насладим и на специалния филм „Неруда" на Пабло Лараин, разказващ за живота и сложните политически предизвикателства на великия чилийски поет Пабло Неруда.

Освен това Паоло Сорентино ще ни отведе на романтична и носталгична приказка из Неапол, за да ни разкаже митът за създаването на родния му град от сирените на гръцката митология „Партенопа", с който фестивалът ще бъде открит на 10 октомври в зала 1 на НДК.

Педро Алмодовар идва директно със Златния лъв от Венеция с ексклузивна премиера за България на „Съседната стая", който ще можем да видим непосредствено след церемонията по награждаване на 25 октомври отново в зала 1.

Синелибри 10

Едно от най-вълнуващите заглавия, които чакаме с нетърпение е и „Време за живот" с Флоранс Пю и Андрю Гарфийлд, който разказва са сложностите на времето, живота и любовта – едновременно романтичен и красив, в същото време дълбоко тъжен и драматичен. Преди прожекцията му ще се състои важна дискусия, подкрепена от  МБАЛ „Надежда" като темата ще бъде замразяването на яйцеклетки.

Друго събитие с кауза е поетичния пърформанс „Виж ме силна и свободна" – опитът на 12 одухотворени жени да преодолеят домашното насилие и да придобият сила чрез поезия и мощта на думите. Стиховете ще прозвучат прочетени от Елена Телбис, а проектът е подкрепе н от фондация Emprove.

Сред почетните гости на десетото издание се нареждат шотландският писател Ървин Уелш, автор на „библията за аутсайдери" „Трейнспотинг", един от най-изявените италиански кинотворци през последните години – Даниеле Лукети, авторът на филма „Избери Ървин" – Иън Джефрис, нидерландският режисьор Миша Пекел и световноизвестната писателка от български произход Капка Касабова. Със зрителите ще бъдат още Дани Розенберг - израелски режисьор и сценарист, Анита Модак-Труран - изпълнителен продуцент на филма "Уилям Фокнър: Миналото никога не умира", и самият Теодор Ушев, който ще представи селекция от свои филми по книги и най-новия си късометражен филм, "Вълкът", веднага след премиерата му на фестивала в Торонто.

Сред заглавията в състезателната програма се открояват "Добър ден, тъга" на режисьорката Дърга Чу-Боуз, адаптация по знаковия роман на Франсоаз Саган. Номинираната за "Оскар" Клои Севини („Момчетата не плачат") си партнира със звездата от "Квадратът" Клаес Бенг и с изгряващата звезда Лили Макинърни в ролята на Сесил. С номинация за "Златна палма" у нас пристига и биографичната драма "Лимонов", вдъхновена от едноименната книга на Еманюел Карер. За наградата ще се състезава и адаптацията на знаменития роман на Михаил Булгаков "Майстора и Маргарита", разбунила духовете още преди да тръгне по кината.

Синелибри 10

Паралелната програма на фестивала обхваща няколко модула. Открояват се заглавията от проекта "Ново италианско кино" без граници, който има ежегодни издания в много страни по света, а през октомври за първи път ще се състои в България като част от програмата на Синелибри. Модулът включва 8 от най-впечатляващите италиански литературни адаптации за голям екран, създадени през последната година. Любопитство буди и секцията "Американски прелести", която обхваща четири заглавия. Акцентът пада върху трилъра "Конклав" с Ралф Файнс в главната роля, напрегната и завладяваща адаптация по роман на Робърт Харис.

Синелибри ще се проведе паралелно в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, а по-добър сезон за хубавата литература, качественото кино и доброто вино от есента няма!

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA