
Фотография: Instagram
Когато си мислите за изискана кухня, устойчивостта може да не е първото нещо, което ви идва наум. Но за Божана Кацарова, победител в третия сезон на MasterChef България, двете неща са неразделни.
Благодарение на специално партньорство с бездимната алтернатива IQOS тя пренесе своята креативност и индивидуален дух в специализираните обекти на бранда в София с вкусни рецепти, създадени в концепцията zero-waste food, за да ни покаже как вкусът и отговорното поведение към устойчивостта могат взаимно да се допълват. Срещнахме се с нея, за да обсъдим вдъхновението ѝ, подхода ѝ към устойчивото готвене и какво можем да научим от тези принципи на нулевия отпадък.
Концепцията за zero-waste (нулев отпадък) набира скорост в световен мащаб. Какво първоначално ви привлече към това движение?
За мен готвенето винаги е било свързано с решаването на проблеми. Дългогодишният ми опит в кухнята ме научи, че истинското творчество често идва от това да направиш нещо от нищо. Именно там се случва магията. Философията на zero-waste приготвянето на храна не е само за устойчивостта сама по себе си – това е начин на мислене, който се прилага във всички аспекти на живота. Тя ни предизвиква да мислим нестандартно и иновативно. А когато подхождате към храната по този начин, това променя начина, по който готвите, ядете и дори пазарувате.
Имали сте късмета да творите в много държави по света – Мексико, Япония, почти цяла Европа. Като шеф, който е работил на международно ниво, как виждате развитието на тази тенденция в бъдеще?
Zero waste концепцията е глобална тема, която никога не е излизала от мода. Напротив, цялостно движението е огледало на всичко, което се случва по свяета и цялостното мислене на хората. Това е тема, която отразява до голяма степен резултатите от консуматорското ни мислене. Вярвам, че малки промени от всеки нас би довело само до положителни резултати по темата.

Откъде да започнем, когато искаме да готвим без отпадъци у дома?
Започнете с малко и просто. Погледнете какво вече използвате и намерете начини да го оползотворите максимално. Експериментирайте с части от съставки, които обикновено изхвърляте – кори от цитруси, зеленчукови дръжки, дори и зърната от кафе. Готвенето трябва да е забавно – то е форма на изразяване и начин да излезете извън рутината.
Точно това направихме в обектите на IQOS през последните няколко дни – превърнахме ежедневните съставки в нещо необикновено. Направихме деконструирана бисквитка от различни видове брашно и семена, които често остават незабелязани в нашата кухня. Друга любопитна съставка, която използвах са люспи от картофи, които иначе биха отишли директно в боклука. Те се превърнаха в мини пай, полят с бульон, който също нямаше да намери друго приложение. Фокусирах се върху ежедневните съставки, които често изхвърляме без да се замислим, но които всъщност имат потенциала послужат за абсолютно надграждане на всяка рецепта. Ключът към тези рецепти е в универсалността – всяка от тях може да се адаптира по много начини, доказвайки, че нищо не трябва да се губи. Моят личен фаворит? Майонеза, приготвена от стеблата на подправките – съставка, която почти винаги изхвърляме. Подобни малки промени могат да имат голямо значение.
И най-хубавото? Можете да направите същото в собствената си кухня.
Какво ви вдъхнови да си партнирате с IQOS по този проект?
Това, което ме тласка напред в моята кариера са иновациите и мисленето извън кутията – независимо дали става дума за готвене или за живота като цяло. Вярвам, че креативността и устойчивостта вървят ръка за ръка, и когато Филип Морис България се обърна към мен с тази концепция, ми се стори, че това е естествено. Философията на IQOS е това, което ме спечели - преосмисляне на навиците и за съзнателен избор чрез непрестанни иновации, а точно това е и философията на zero waste. Става дума за малки, но въздействащи промени, които могат да доведат до по-добро бъдеще. Освен това, в момента бранда представи и новите си аксесоари от устойчиви материали, които не само успяха да ме направят още по-съпричастна за самата zero waste концепция, а и разнообразието от различни цветове, ме вдъхновиха за плейтинга на хапките.