Поширани круши с шардоне
Изключително лесни за приготвяне и невероятно вкусни! Приятната киселинност на шардонето върви чудесно със сладостта на крушите, както и с флоралните нотки на чая от жасмин.
Продукти:
6 малки круши (3-4, ако са по-големи като размер)
¾ чаена чаша захар
1 ванилова шушулка, разрязана наполовина
1 чаша шардоне
1 чаша вода
2 филтърни пликчета чай от жасмин
Ядивни цветя за украса (не са задължителни)
Приготвяне:
Смесете виното, захарта, водата, ванилията и чая в дълбок тиган или касерола, и оставете течността да поври на средна температура за около 5 мин., след което премахнете филтърните пликчета. Внимателно поставете крушите в нея и долейте достатъчно количество вода, което да покрие плодовете. Поширайте ги около 20-30 минути, като проверявате с нож колко са меки. Когато са готови, ги извадете внимателно от съда. Оставете течността на котлона при средна температура и изчакайте 15 минути, за да се редуцира до сироп. Добавете малко от виното на око и оставете да поври още 2 минути, след което отместете от котлона.
*Уверете се, че сте избрали твърди круши, защото презрелите бързо ще се превърнат в пюре. Ако плодовете са твърде големи, е по-удачно да ги разделите на две!
Италиански винени бисквити
Почти като курабиите на баба, но с още една любима на всички ни съставка!
Продукти:
½ чаша бяло вино по избор
½ чаша захар
½ чаша олио
¼ чаена лъжица сол
½ чаена лъжица бакпулвер
2 ¼ чаши брашно
Захар за поръсване
1 чаена лъжица зърна от анасон (по желание)
Приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 180 градуса. В средно голяма купа поставете виното, олиото, захарта, солта, бакпулвера, анасоновите зърна (ако идеята ви допада) и разбъркайте добре. Постепенно добавяйте брашно, докато не се получи хомогенна смес. Преместете тестото върху набрашнена повърхност и разточете около 10 пъти. Нарежете го на малки парчета, всяко от които оформете с ръце до постигане на цилиндър, на който финално свържете краищата. Поръсете със захар и печете готовите бисквити около 30 минути.
Трюфели от бял шоколад, ягоди и розе
Перфектни за романтичен жест, моминско парти или следващото събиране (надяваме се, по-скоро от очакваното!) на по чаша розе с приятелки, тази рецепта за трюфели с бял шоколад ще се превърне в любима на вас и близките ви.
Продукти:
230 грама бял шоколад
5 супени лъжици масло
3 супени лъжици готварска сметана
Щипка сол
¼ чаша замразени ягоди
3 супени лъжици розе
1 чаша пудра захар
Приготвяне:
В средноголям тиган или касерола добавете шоколада, маслото, сметаната и солта. Оставете ги да се разтопят при средна температура на котлона и разбърквайте периодично. Добавете ягодите в блендер и пасирайте, докато станат на съвсем малки парчета. Продължете да разбърквате шоколада, докато не се разтопи финално, добавете пасираните ягоди и розето и разбъркайте, за да се смесят добре. Преместете готовата смес в купа, покрийте я с фолио и я оставете да се втвърди в хладилника за около 2-3 часа.
Извадете охладената смес и загребете в размер 1 супена лъжица от нея. Оваляйте полученото топче в пудра захар и подредете в чиния за сервиране. Когато сте готови, върнете вече оформените трюфели в хладилника за 30 минути.