Точно този тандем ни предлага Гордън Рамзи, завръщайки се на екран с нови приключения из предизвикателни терени по цял свят в преследване на кулинарното съвършенство. Третият сезон на ГОРДЪН РАМЗИ: КУЛИНАРНИЯТ ИЗСЛЕДОВАТЕЛ, изпълнен с експедиции в търсене на нови вкусове, вече се излъчва премиерно в ефира на любимата ни National Geographic. В новия сезон Рамзи се отправя на пътешествие и кулинарно приключение из Португалия, Хърватия, Мексико, Тексас, Мейн, Пуерто Рико, Исландия и Грейт Смоуки Маунтинс в Америка. Той поема по неутъпкани пътеки и отвъд познатите му рецепти, за да изследва уникални кулинарни обичаи и кухня от различни места по света. Aко сте нетърпеливи приключенци, ви предлагаме да се впуснете в него със специална рецепта от любимия кулинарен изследовател.
ПЕЧЕНИ НА СКАРА ТЕЛЕШКИ СТЕКОВЕ, ОВКУСЕНИ С КАФЕ И ЛЮТИ ЧУШКИ, СЪС СОС ЧИМИЧУРИ С НОПАЛЕ И ХРУПКАВИ КАРТОФИ
Необходими продукти:
• 2 рибай стека с кост (x450-550 г всеки, с дебелина 4-5 см) • суха марината с кафе (виж рецептата по-долу) • сос чимичури с печени нопале (виж рецептата по-долу) • 450 г картофи • сол и прясно счукан черен пипер - зехтин екстра върджин
За маринатата с кафе и люти чушки:
• 1 с.л. сушени люти чушки Анчо на прах • 2 с.л. фино смляно кафе • 2 ч.л. пушен червен пипер • 3 с.л. кафява захар • 1 ч.л. горчица на прах • 2 с.л. едросмлян лют пипер Алепо • 1 ч.л. смлян джинджифил • 1 ч.л. сол • 1 ч.л. прясно смлян черен пипер
За соса чимичури с печени нопале:
• 2 листа нопале • 1/2 ч.ч. нарязани на ситно листа кориандър • 1/2 ч.ч. нарязани на ситно листа магданоз • 1/3 ч.ч. нарязан на тънки кръгчета пресен лук • 2 скилидки чесън • 1 лимон, настъргана кора и сок • 1/3 ч.ч. зехтин Екстра върджин • Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Пригответе сухата марината като смесите всички съставки за нея много добре. Сместа може да бъде приготвена и предварително, и да се съхранява в херметически затворен съд до 1 месец.
2. Поръсете всеки рибай стек с 2-3 с.л. от маринатата с кафе и сушени люти чушки и оставете на стайна температура 30-60 мин.
3. Измийте добре картофите и ги сложете в тенджера. Залейте с вода и добавете щедра щипка сол. Варете на слаб огън в продължение на 15-20 минути, докато картофите омекнат. Прецедете ги и оставете да изстинат върху лист кухненска хартия.
4. Щом картофите могат да се пипат с ръце, смачкайте всеки картоф леко с ръка, за да се разтвори. Оставете настрани.
5. Загрейте силно скара (за употреба навън или вътре) на около 200-230 градуса и намажете решетката с малко олио. Изпечете листата нопале, докато омекнат, като ги обръщате от двете страни за около 5 минути. Оставете ги да изстинат.
6. Пригответе соса чимичури като смесите нарязаните на ситно печени нопале с останалите продукти. Овкусете със сол и черен пипер. Опитайте на вкус и ако е необходимо, овкусете с още лимонов сок и зехтин.
7. Поръсете стековете с малко зехтин и ги сложете върху загрятата скара. Печете 3-5 минути. Обърнете и печете още 3-5 минути или до желаната степен (570 С - средно изпечени). Прехвърлете стековете в чиния и ги оставете да починат 5 минути преди, да ги нарежете.
8. Загрейте тиган с двойно дъно на умерена температура и сипете зехтин, колкото да покрие дъното му. Изпържете картофите на порции, докато придобият златистокафяв цвят и станат хрупкави. По време на пърженето, обърнете картофите веднъж и поръсете с щедра щипка сол.
9. Сервирайте голяма порция хрупкави пържени картофи заедно с няколко парчета стек. Поръсете обилно със сос чимичури.
СЪВЕТИ: • Стековете могат да се мариноват предварително за до 3 часа в хладилник. • Пресните листа нопале са трудни за намиране, затова можете да използвате и консервирани.
Текст: National Geographic