Фотография: Pexels.com
Този път сме ви подготвили една страхотна рецепта за лесна и диетична торта с кисело мляко, която е толкова е вкусна и кремообразна, че ще си оближете пръстите.
Състои се само от четири съставки и не съдържа брашно, яйца, масло или олио. Тортата е сладка и с приятен вкус на лимон. Прави се с гъсто кисело мляко с висок % масленост, защото това е от голямо значение за стабилността и текстурата на тортата. И ще ви отнеме малко над 30 минути за нейната направа. Идеална е за гости.
Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко (400 г)
1 ч.ч. (237 мл) пълномаслено подсладено кондензирано мляко
4 с.л. царевично нишесте
3 с.л. лимонов сок + 1 с.л. настъргана лимонова кора
Начин на приготвяне:
Намажете вътрешността на 18-20 см кръгла форма за торта с олио и след това покрийте дъното и страните с хартия за печене.
В голяма купа разбийте до пълна гладкост киселото мляко с кондензираното мляко. Добавяйте постепенно царевичното нишесте, като разбърквате след всяко добавяне, за да не останат бучки. Добавете лимоновия сок и кората и разбъркайте, докато всичко се смеси равномерно. Изсипете тестото в подготвената форма за торта.
Пече се около 45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна или докато повърхността на тортата изглежда напълно изпечена. Тортата не трябва да е много трептяща, но е добре, ако центърът й не е напълно фиксиран.
Оставете тортата в хладилника за няколко часа да се охлади. Когатотова се случи, тя ще се стегне достатъчно, за да можете да я разрежете, но центърът й ще остане кремообразен и лепкав, подобно на текстурата на чийзкейк.