
Ето няколко кулинарни бижута от Литва, които ще ви накарат да си купите билет за страната:
1. Нетипични вкусове сладолед
Ванилията, разбира се, е любим на поколения литовци вкус, който обаче местните готвачи се опитват да разнообразят в последните години, спирайки се на далеч не типични продукти. Ако изберете лято в Литва тази година, ще може да опитате специалните локални вкусове сладолед с: краставица, лавандула, коприва, че дори такъв с маринована скумрия.

2. „Езическа" комбуча?
Литовската жира, която се приготвя с био мед, изворна вода и може би ще се изненадате – коричка хляб от черна ръж, е страхотна напитка, която по вкус и алкохолно съдържание стои някъде между безалкохолната бира и комбучата. Едно от най-древните питиета в Литва, сладката, уханна и леко остра жира ще откриете на почти всеки летен музикален фестивал в страната.

3. Студена, розова и много Instagrammable супа
Традиционната и трудна за произнасяне в оригинал - Šaltibarščiai, се приготвя като смесите кефир, мариновано червено цвекло, пресен лук, свежи краставички, копър, като обичайно бива сервирана с гарнитура от варени картофи, поръсени с ароматни подправки. Чужденците я наричат „розовата супа", а местните я обожават поради силните й пробиотични и антиоксидантни свойства.

4. Литовската бира
Безспорно, най-популярната алкохолна напитка в страната, бирата съставлява 44% от общата консумация на алкохол в Литва. Употребата й датира от древни времена, свидетелство за което е почитането на езическия бог на бирата - Рагутис! В момента страната разполага с около 80 бирарии, повечето от които се осланят на традиционни техники, но не пропускат да експериментират с нови вкусове като кафе или манго например.

5. Пържени (ръжени) филийки
Да пиеш бира без подходящо мезе е престъпление навсякъде по света, но особено в прибалтийската страна, където най-често може да комбинирате питието си със следното: чеснови пържени филийки от ръжен хляб с дип от местни сирена.

За повече информация посетете: www.Lithuania.travel.
Фотография: PR и Profimedia