София Лорен: вечната икона на женствеността

Италианската актриса навръши 90 г., но кой й ги дава.

Ася Иванова
Ася Иванова 20 септември 2024

Фотография: Profimedia; Courtesy Everett Collection

София Лорен е икона не само в киното, но е и олицетворение на вечната красива и изискана жена. Днес легендарната актриса навършва 90 години.

Родена с истинското име София Костанца Бриджида Вилани Шиколоне. Майка й е учителка по пиано, докато баща й е наследник на благородническата династия Шиколоне Мурило и има свой бизнес. Родителите й не са женени и макар баща й да я признава за своя дъщеря, той отказва да се ожени за майка й. Това принуждава жената да се прибере в родния град Поцуоли край Неапол, където в нищета преминават първите години на юношеството на София по време на Втората световна война. Тя много добре познава глада и страха от войната. Дори е ранена леко при бомбардировка, което принуждава семейството за известно време да се премести от Поцуоли в Неапол.  На 15 години София печели местен конкурс за красота и получава парична премия. С парите семейството й се премества в Рим. Там София започва да осъществява нереализираната мечта на майка си – да започне кариера в киното.

София Лорен

През 1950 г. участва в конкурса "Мис Италия" и печели титлата "Мис Елегатност". Уаства в редица конкурси за красота, като започва и да участва във филми. Пробивът в киното идва година по-късно, когато по време на конкурс за красота я забелязва продуцентът и режисьор Карло Понти. Впоследствие той става и неин съпруг. В първите филми, в които участва, София се появява с родното си фамилно име Шиколоне. После приема творческия псевдоним Лазари. Накрая обаче филмовият продуцент Гофредо Ломбардо й подсказва идеята да промени името си по начин, който ще й придаде повече видимост в международен план. Така се стига до псевдонима Лорен.

София Лорен

През последващите седем десетилетия София Лорен участва в 87 пълнометражни филма и в десет телевизионни продукции. Безчет са актьорите, които са партнирали на Лорен през годините във всички тези продукции. Сред тях се открояват Марчело Мастрояни, Кларк Гейбъл, Тото, Марлон Брандо, Чарлтън Хестън, Кари Гранд, Джон Уейн, Бърт Ланкастър, Пол Нюман, Ричард Бъртън, Грегъри Пек, Франк Синатра и много други.

София Лорен

Тя играе какви ли не роли. Не се притеснява да се появи на екрана в ролята на любовница, майка, съпруга, проститутка или класически персонаж от литературата и историята. Сред най-знаковите й роли е тази в "Чочарка" на Виторио Де Сика, адаптация по едноименния роман на Алберто Моравия. За този филм Лорен получава много отличия, сред които и първия "Оскар", присъден за неанглоезична главна женска роля. Тя е и автор на няколко книги. Тя има две кулинарни книги - "В кухнята с любов" от 1972 г. и "Рецептите и спомените на София Лорен" от 1984 г. В същата година се появява и "Жени и красота". В 2015 г. излиза автобиографичната й творба "Вчера, днес, утре".

София Лорен и Карло Понти

Лорен открива любовта в лицето на режисьора и продуцент Карло Понти. Двамата имат двама сина - Карло Понти-младши  и Едоардо Понти, родени съответно в Женева през 1968 и 1973 г.  

"Събуждам се и е трудно за мен да си представя, че съм била на тази земя почти един век, защото продължавам да виждам един дълъг път пред мен, по който има толкова много неща за правене, толкова много места, които да посетя и толкова много хора, с които да се срещна. Но, за да бъда честна, бих искала колената  и гърбът ми да се чувстват по същия начин, защото те единствено ми напомнят на каква възраст съм", казва днес Лорен.

София Лорен

Тя обаче няма намерение да спира с киното. "Тя на 100 процента иска да продължи да работи. И ние активно проучваме следващия й филмов проект. Но трябва да изберем проекта внимателно, защото ние не искаме да е някаква незначителна роля, а нещо, което е още по-удовлетворяващо за нейната креативност и за аудиторията", споделя синът на Лорен - Едоардо Понти, допълвайки, че преглеждат различни сценарии, които са получили и анализират роли, които тя би искала да играе.

София Лорен

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA