Дженифър Гарнър ни дава перфектната рецепта за фокача с розмарин

Ася Иванова
Ася Иванова 06 април 2025

Фотография: Instagram/@jennifer.garner

Ако и вие като нас потривате ръце само при мириса на домашно изпечен хляб хляб, но не обичате да прекарвате часове в кухнята, то днешната рецепта за фокача на Дженифър Гарнър ще ви очарова!

Тази лесна и ароматна фокача с розмарин е идеалният начин да внесете уют в дома си. Макар да изглежда като сложна рецепта, всъщност е доста проста, а резултатът ще ви накара да се почувствате като истински професионалисти в кухнята. Тази фокача е перфектен избор както за ежедневна закуска, така и за гарнитура към вечерята или като лека закуска с чаша вино. Ето как да я приготвите!

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

4 чаши брашно за хляб
2 ч.л. сол
2 ч.л. суха мая
2 чаши хладка вода
Масло или готварски спрей за намазване на тавичката
4 с.л. зехтин
Морска сол
1-2 ч.л. розмарин (свежи листа)


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

В голяма купа разбийте заедно брашното, солта и инстантната мая. Добавете водата и с помощта на гумена шпатула разбъркайте, докато течността бъде усвоена и се образува лепкаво тесто. Намажете леко повърхността на тестото със зехтин. Покрийте купата с влажна кърпа, покривало за купи или найлоново фолио и поставете в хладилника за минимум 12 часа или за до 3 дни.

Покрийте тава с хартия за печене или я намазнете с масло/спрей за готвене.

Изсипете 2 супени лъжици зехтин в центъра на тавата. Оваляйте тестото в олиото, офомяйки го на топка. Оставете тестото да почива 3-4 часа, в зависимост от температурата в кухнята.

Поставете скара в средата на фурната и я загрейте до 220°C. Поръсете розмарина върху тестото и изсипете останалите 2 супени лъжици зехтин върху него. Леко намажете ръцете си със зехтин и, използвайки пръстите си, натиснете право надолу, за да създадете дълбоки вдлъбнатини в тестото. Ако е необходимо, леко разтегнете тестото, за да запълни цялата тава. Поръсете със солта.

Печете за 25-30 минути, докато долната част на фокачата стане златисто кафява и хрупкава. Прехвърлете фокачата върху решетка за охлаждане и я оставете да се охлади за 10 минути.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA