Шоколадът е абсолютното изкушение. Той е храната, която носи комфорт и после го разбива на пух и прах, вкарвайки ни в терзания как ще изгорим тези калории. Хубавото е, че учените отдавна са доказали, че черният шоколад е полезен за нас. Разбира се, като всяко хубаво нещо, и той трябва да се консумира в границите на приличното.
Препоръчителната доза черен шоколад е между 30 и 60 грама на ден.
Какви са ползите от хапването на черен шоколад?
-Сърцето ни го обича
Хапването на черен шоколад може да помогне за понижаването на кръвното налягане. Ако се грижите за правилното си хранене и балансирате калорийния прием, похапвайки тъмен шоколад можете да стабилизирате кръвното си.
-Той е можщен антиоксидант
Високите нива на флавоноиди, които се съдържат в тъмния шоколад, помагат да предпазваме клетките и тъканите си от свободните радикали. Те се появяват в следствие на много фактори - стрес, неправилно хранене, стареене. Освен антиоксидантите, тъмният шоколад съдържа магнезий и мед.
-Помага ни да сме по-щастливи
Учените наистина са намерили химична връзка между шоколада и щастието. Шоколадът съдържа фенилетиламин, вещество, което се отделя в мозъка ни по време на емоционална еуфория, също така и анандамид, който ни кара се чувстваме по-спокойни.
фотография: Profimedia, Unsplash