Не, не е нужно да свързвате мусаката само с детските години и времето, прекарано край баба ви. Макар че е прекрасен спомен. Този неин леко софистициран, по-здравословен, но също толкова приятен вегетариански вариант, ви очаква. Ще му дадете ли шанс?
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• 2 патладжана • сол • риган • мащерка • босилек • черен пипер • 3 с.л. олио • 1 глава лук • 250 г гъби • 3 скилидки чесън • леща • 2 тиквички • сушени домати
• около половин литър вода • 70 г масло • 20 г брашно • около половин литър прясно мляко, по възможност нискомаслено • 2 яйца • пармезан
ОЩЕ ОТ GRAZIA: ШОКОЛАДОВИ ГОФРЕТИ С КАРАМЕЛЕН СОС И ПРЕСНИ ПЛОДОВЕ
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. Овкусете патладжаните с желаните от вас подправки. Оставете да престоят около 10 минути и след това печете още толкова в предварително загрята на 200 градуса фурна.
2. С две супени лъжици олио запържете лука и гъбите за 5 минути. Добавете чесъна, продължете да разбърквате в продължение на минута. Повторете с тиквичките.
3. Прибавете лещата, доматите и водата. Сложете още подправки (всичко е до вкус) и оставете да къкри, докато лещата не омекне достатъчно. Обикновено отнема 30-30 минути. Добавяйте вода, ако забележите, че сместа в тигана изглежда твърде гъста.
4. На бавен огън разтопете маслото и разбийте заедно с брашното. Налейте прясното мляко бавно, внимавайки да не се образуват бучки. Гответе между 5 и 7 минути, след това добавете пармезана.
5. Поставете жълтъците в друга купа. Разбийте ги внимателно с 2-3 супени лъжици от току-що приготвения в по-горната стъпка сос. Оставете на котлона за 5 минути.
6. В достатъчно голяма тава започвайте да подреждате продуктите в следния ред: патладжани, сос, сместа със зеленчуците. Желателно е да завършите с лъжица от соса и да поръсите с още пармезан. Трябват ви не повече от 30 минути във фурната. И сте готови!